Monday, December 28, 2009

Потсетник за чување на свежа храна

Чувајте ја свежата храна во затворени контејнери (садови) за да спречите ширење на миризбата.

Оставете ги остатоците од храна да се изладат пред да ги ставите во фрижидер.

Фрижидерот редовно чистете го со специјален детергент наменет за тоа.

Ладниот воздух подобро циркулира доколку полиците не се претрупани.

Секогаш покривајте ја свежата храна пред да ја ставите во фрижидерот.

Обидете се да не ја оставате свежата храна надвор од фрижидерот повеќе од два часа.

Оптимално време за одржување на храната свежа во фрижидерот

Месо и риба:
Свежа риба = 12 часа
Свежа живина и парчиња сирово месо = 2 дена
Коски и колбаси = 3 дена
Зготвено месо, касероли, супи и чорби = 2 дена

Зеленчук и овошје:
Меко овошје = 1-2 дена
Листови од салата = 2-3 дена
Зелен зеленчук = 3-4 дена
Тврдо овошје = 3-7 дена

Млеко и млечни производи:
Сирење = 2-3 дена
Млеко = 4-5 дена
Тврди сирења = 1 недела

No comments:

Post a Comment